dilluns, 1 de març del 2010
Setmana Santa en Aiora
El Dijous Sant es fa la processó del prendimiento.
Els actes més vistosos d'aquesta setmana gran religiosa són les processons. Tot es fa el Divendres Sant. Durant el matí té lloc la processó que representa la passió del Nostre Senyor Jesucrist. És aquesta una processó plena de colorit aportat per les diferents confraries que intervenen amb els seus passos, els romans o "Sayones", les "Marías", la "Maria Magdalena", la "Verónica" i la "Samaritana". Aquesta processó comença en el c ¡Castell de la Vila i finalitza a l'Església Major després de recórrer diversos carrers de la localitat. El punt lúdco de la processó té lloc a la nit, i és la de l'Enterrament del Senyor. A això s'uneix una bellesa que aporten les espelmes que porten tots els que la segueixen. És una procesion d'admirar, en ella corprèn la bellesa del pas del epulcro del senyor, com l'impressionant silenciosament que regna al lardo de la mateixa, trencat només per la eixordadora tamborea dels galifardeus obrint la mateixa, i la marxa fúnebre interpretada per la Banda de Música tancant la processó.
dijous, 25 de febrer del 2010
AIORA

La primera festa que apareix en el calendari és la de l'Àngel, una festa religiosa que es fa des de fa molt de temps i que representa la curació de la pesta al poble d'Aiora, va passar gràcies a un Àngel i a una dona de Jarafuel que passava per Aiora a comprar el pa i es va trobar amb l'Àngel, que li va posar en lletres d'or que la pesta anava a desapareixer i així va ser. I des que va succeir, tots els habitants d 'aiora anem a l'ermita de l'Àngel fent un recorrit i després anem a demanar bous a la porta de l'Ayuntament.
Els carnavals (l'enterrament de la sardina)
La setmana santa
Els bous
La fira de la mel
El nadal
Espere que aquesta informaciò et sigua de molta ajuda i et posen molt bona nota en el treball. Una forta abraçada de:
MªAsunción Cámara Rodenas
Aiora
· El gener celebrem la festa de l'Àngel on es fa una missa a l'ermita del sant Angel i es porta la imatge hasta la Parròquia.
· Al febrer es celebra Sant Blas, en què portan mansos i passen per diversos carrers del poble. Al febrer també se celebra els carnavals, comença amb correfosc. El dia més esperat és el dimecres de ceniz (L'enterrament de la sardina) on molta gent del poble es disfressa i hi ha una cercavila per diversos carrers del pueblo. Los demés dies hi ha màscares per la plaça Major d'Aiora.
· Després ve Setmana Santa a què es fa bastants processons. Dijous sant es realitza una procesion del prendimiento. Divendres sant es fa una processó al matí que dura apiximadamente 3 hores i per la nit la processó de l'enterrament. I per últim, diumenge es realitza la procesion de resurrecció.
· A l'agost se celebra la festa més esperada pels membres d'Aiora (els vous). El primer divendres d'agost es realitza el tancament del Torico en el qual es fa una cercavila amb la banda de cornetes i tambors, la banda de música, reines, cort d'honor i altres públic asistente. A el (?) de la setmana es fa vous al matí, tarda i nit, revetlla ... I a més a la glorita posen una fira d'atraccions per als nens.
· A l'octubre es celebra una fira (fira de la mel) que es col·loca a la plaça major. Se colocan casetas de varias cosas ( miel, carnicerias, pasteleria...) y tambien ponen un mercado mediabal.
Una abraçada
dimecres, 17 de febrer del 2010
festes de aiora!
He llegit la teua carta i m’ha interessat molt. M’ha agradat la teua preposició de treball i te vaig a explicar 2 festes:
Soterrament de la sardina: per començar anem ha parlar de l'enterrament de la sardina que se celebra el dia (?) és una cercavila on la gent es disfressa de colors foscos ja que és com si fóssim d'enterrament, cada persona es disfressa amb la seva cinquena o es cuadreilla tots del mismo. La gent porta molta beguda i beu riu, canta, balla i dura tota la noxe. Al dia seguent posen una carpa i els xiquets menuts van disfrazats amb lo que bulguen i esten tota la vesprada ballant i jugant.
Els bous(8 al 16 d’agost):
Els bous es una festa molt tipica de aiora on tota la gent lo pasa en gran dia, vespreda y sobretot nit.....la gent amb la seua cuadrilla fan tablats de madera i pasen alli totes les festes, totes els dies de festes. Llegen molta gent de fora de totes les parts del mon. Per la nit hi ha vervenes i caraoque.
Per el mati la dolçaina i el tabal pasen per les cases de totes les dames fins a casa de les reines, en casa de las reines preparen un aperitiu per a ir preparats a els bous del matí. Per la vesprada tota la gent esta més animada, la banda de musica no para de tocar les cançons tipiques de aiora. Per la nit algunes fen bous envolats i altres vervena. Asi totes els dies de festes de agost.
Espere que te agrade.
Una abraçada.
Antonia Gutiérrez.:)
dimecres, 3 de febrer del 2010
JARAFUEL
01-02-10
Jo et vaig a parlar d’un poble anomenat Jarafuel que està situat en la Vall d’Aiora-Cofrents. És un poble molt xicotet que ara mateix compta amb uns 820 habitants. Ara te vaig a explicar les seues festes més tradicionals:
-Al començar el any la primera festa és la Fira del "Almez "tracta com fabricar garrots, orques, cistelles de fusta, culleres de pal … Açò se fa perque en Jarafuel hi ha tres fabriques de forques i per a donar al poble més turisme rural i més ambient, perque aquesta fira tambe se complementa amb la gastronomia tipíca de Jarafuel.
-Després està la fira d'Agost que es trien dos reines, una major i altra infantil i el seu cort d'honor, els carrers de les dames i reines s'adornen per a després fer un concurs. Per la nits es fan revetles i hi ha un dia que se celebra una ofrena de flors a la patrona Santa Catalina.
Per últim et vaig a explicar la seua patrona Santa Catalina:
-Va nàixer cap al 290 en el si d'una noble família d'Alexandria en Egipte. Destacó, molt prompte, pels seus extensos estudis que la van situar al mateix nivell que els més grans poetes i filòsofs de l'època. Una nit se li va aparéixer Crist i va decidir, en eixe moment, consagrar-li la seua vida, considerant-se, des de llavors, la seua promesa. El tema del matrimoni místic és comú en l'Est Mediterrani i en l'espiritualitat catòlica.
L'Emperador Maximiano va acudir a Alexandria per a presidir una gran festa pagana. Catalina va aprofitar esta ocasió per a intentar la conversió de l'Emperador al cristianisme, la qual cosa va despertar el seu còlera. Per a posar-la a prova li va imposar un debat filosòfic amb cinquanta savis a qui tractaria de convertir. Catalina ho va aconseguir, la qual cosa va provocar la ira de l'Emperador, que va fer executar els savis, no sense proposar-li abans a Catalina que es casara amb un d'ells, a la qual cosa ella es va negar rotundament. L'Emperador va ordenar, llavors, que torturaren Catalina utilitzant per a això una màquina que tenia unes rodes guarnides amb rostres. Miraculosament les rodes es van trencar al tocar el cos de Catalina. Obstinat, Maximiano va ordenar la seua execució i va ser decapitada.
Santa Catalina.
Això es totes les festes més importants de Jarafuel.
Una abraçada.
María Martínez Garijo
san benito
Estimada raquel
Soc un chic d'ayorai te vaig a informar sobre San Benito que es una aldea que perteneig a Aiora i que suvica entre Aiora i Almansa.
Té uns 6 habitans, a l´estiu se doblega.La gent va alli a trobar tranquilitat i vacanses rurals.
Té una iglasia i antiguament una escola , pero devit a la desavitació es va tancar.
Es troba a la falda del mugró de meca que va ser un antic poblat iber i al costat es troba la llaguna anomenada com el poble.
Espere que et valga l´informació.
Un salut ELOY
Costums i festes pròpies d'Aiora
Com m'ha interessat la teua causa,vaig a explicar-te els costums i festes pròpies del meu poble, Aiora.

-El Soterrament de la Sardina (17 de gener), en aquesta celebració es fa un recorregut amb les escultures de les sardines, on tots van disfressats amb els colors morat i negre. Després d'aquest recorregut es cremen les sardines.
-L'Angel (segon dilluns de gener).
-San Blas (6 de gener), organitzada pels veïns dels Altos. Primer fan uns jocs per als xiquets, més tard fan el sopar per a tot aquell que assistisca i per últim canten unes cançons característiques de la festa.
-San Andrés (30 de novembre).
Els Bous (del 8 al 15 d'agost), en ella uns dies abans uns grups de persones van a la venta de la plaça on compren el terreny on van a posar "los tablaos", més tard posen en marxa la seua construcció. La diversió es concentra quan fan els dies de vaquetes.
Bé, després d’aixó no puc dir-te més, espere que la informació que t'he donat et sirva.
Per a mi ha sigut un plaer i espere que t’isca bé el treball, et desitge el millor.
Una abraçada:
Elena Clari Romaní
Jarafuel

Hem rebut la teua carta, i estic molt interessada en donar-te informació sobre les festes i la localització del poble de Jarafuel:
Jarafuel és un poble molt menut amb 816 habitants. Pertany a la província de València i està situat al centre de la comarca de la Vall d'Aiora. La vila es va assentar sobre un turó al cim del qual s'aixequen les ruïnes d'un castell àrab, hui transformat en ermita. Els seus carrers són estrets i empinats, amb un traçat urbà molt irregular, excepte en la part baixa que s'assenta sobre la plana.
Les festes d'estiu són a finals del mes d´agost, tenen una durada de 5 dies, i el seu plat fort són les revetlles, en les quals es veu sortir el sol ballant, amb gran ambient, en què no falta ningú. Durant el dia hi ha gran quantitat de festes (desfilades, actuacions, exposicions ...)
A l'hivern, del 24 al 29 de novembre, se celebren les festes en honor a Sant Coronado (patró de Jarafuel) i Santa Catalina.
Bea Carpio
dimecres, 27 de gener del 2010
teresa de cofrentes
Teresa es un poblet molt bonic
Teresa no es molt gran encara sies molt bonic
Teresa te un castell a lo alt del poble
Tambe te una esglesia molt gran i bonica
Tambe te centros de ocio como polideportivos y parcs
Teresa fa festes grans: com per eixemple els quintos: son un grup de gent que se junta per a recogir diner i celebren berbenas
La vall d'Aiora
Estimada Raquel,
Sóc un alumne de l'institut Fernando III d'Aiora i te vaig a donar informació sobre la comarca i en especial d'Aiora.
Els pobles de la vall d'Aiora-Cofrentes són Aiora, Zarra, Teresa de Cofrentes, Jalance, Jarafuel i Cofrentes. Per Cofrentes passa el riu Xúquer i també està la central nuclear.
Aiora està rodejada de muntanyes, les més importants són la Hunde, el Montemayor i la Sierra. Molt a prop d'ací està el Caroche que és una de les muntanyes més altes de la Comunitat Valenciana fins i tot es pot vore la mar i les lletres de Cullera. A Agost són les toros que començen quan totes les cuadrilles d'amics van pel carrer i la gent les tira aigua esa nit es diu "el encierro del torico" i a partir de eixe moment, dia sí dia no hi ha toros. També està la fira de la mel que es un poc més avorrida.
Bé Raquel espere que amb aquesta carta sea suficient per a que consegueixes una bona nota.
Una abraçada:
Diego Abarca Martínez
dimecres, 20 de gener del 2010
Carnestoltes i els Bous
Estimada Raquel:
Jo et vaig a escriure sobre els carnavals (soterrament de la Sardina ) i els bous d´Aiora:
Els carnavals es fan el dèsset de Febrer per la nit. Comença sobre les huit de la nit, la gent del poble es disfraçen i fan un recorregut portant una sardina gran per als adults i altra mes xicoteta per als xiquets menuts. Durant el recorregut les sardines se les intercambien de persones per a que la gent descanse. Quan s´acaba el recorregut les sardines es cremen.
Els bous es celebren en Agost durant una setmana. Pel matí fan l´entrada i a leshores la proba, per la vesprada trauen sis vaques i per la nit el bou embolat. Un dia es fan bous i altre dia revetla, la gent baixa a ballar a la plaça Major.
zarra
Informació general de Zarra
situació : suresre de Espana i sud de interior de la comunitat valenciana
ajuntament : carrer panoja n·2
festes : el dimecres més prop a 17 de gener ( San Anton ).
el 26 de juny (Santa Ana)
el primer cap de semana de agost (festes de estiu i bous).
turisme: ai 3 bars i 3 cases rurals
població : son alrrededor de unos 490 habitants





Teresa de Cofrentes
Hem rebut la teua carta, i tota la classe s´ha decidit a donar-te la informació necessària perquè pugues fer el teu treball. Jo et vaig a parlar sobre el meu poble, anomenat Teresa de Cofrentes.
És un poble muntanyós i molt xicotet, ja que solament hi ha 715 habitants. No hi ha molt oci, solament el necessari. Hi ha alguns llocs d' interés de la vall que pense que són interessants per al teu treball :
-Barranc de la Hoz (Zarra).
-La Hunde (Ayora).
-Coves de Don Juan (Jalance).
-Hervideros deCofrentes (Cofrentes).
I aquestes són les festes de Teresa de Cofrentes :
-San Blas, hi és el 3 de febrer (Patró del poble).
-Verge de l'Assumpció (15 d´agost).
-"Los quintos" (Setmana Santa).
Cordialment:
Eva Jiménez
PS: Espere que la informació et servisca! Molta sort aquest curs!
FIRA DE LA MEL (Ayora)
Ayora, 18 de Jener de 2010
Benvolguda Raquel,
Tinc l´oportunitat d´explicar-te una de les festes que més m´agrada. Aquesta festa és molt peculiar d´Ayora, s´anomena Fira de
Raquel Herrero Cámara
Ps: Pasat alguna vegada pel vall, t´asegure que no t´arrepentisas.