dimecres, 3 de febrer del 2010

JARAFUEL

Estimada Raquel:
01-02-10
Jo et vaig a parlar d’un poble anomenat Jarafuel que està situat en la Vall d’Aiora-Cofrents. És un poble molt xicotet que ara mateix compta amb uns 820 habitants. Ara te vaig a explicar les seues festes més tradicionals:


-Al començar el any la primera festa és la Fira del "Almez "tracta com fabricar garrots, orques, cistelles de fusta, culleres de pal … Açò se fa perque en Jarafuel hi ha tres fabriques de forques i per a donar al poble més turisme rural i més ambient, perque aquesta fira tambe se complementa amb la gastronomia tipíca de Jarafuel.

-Després està la fira d'Agost que es trien dos reines, una major i altra infantil i el seu cort d'honor, els carrers de les dames i reines s'adornen per a després fer un concurs. Per la nits es fan revetles i hi ha un dia que se celebra una ofrena de flors a la patrona Santa Catalina.

Per últim et vaig a explicar la seua patrona Santa Catalina:

-Va nàixer cap al 290 en el si d'una noble família d'Alexandria en Egipte. Destacó, molt prompte, pels seus extensos estudis que la van situar al mateix nivell que els més grans poetes i filòsofs de l'època. Una nit se li va aparéixer Crist i va decidir, en eixe moment, consagrar-li la seua vida, considerant-se, des de llavors, la seua promesa. El tema del matrimoni místic és comú en l'Est Mediterrani i en l'espiritualitat catòlica.
L'Emperador Maximiano va acudir a Alexandria per a presidir una gran festa pagana. Catalina va aprofitar esta ocasió per a intentar la conversió de l'Emperador al cristianisme, la qual cosa va despertar el seu còlera. Per a posar-la a prova li va imposar un debat filosòfic amb cinquanta savis a qui tractaria de convertir. Catalina ho va aconseguir, la qual cosa va provocar la ira de l'Emperador, que va fer executar els savis, no sense proposar-li abans a Catalina que es casara amb un d'ells, a la qual cosa ella es va negar rotundament. L'Emperador va ordenar, llavors, que torturaren Catalina utilitzant per a això una màquina que tenia unes rodes guarnides amb rostres. Miraculosament les rodes es van trencar al tocar el cos de Catalina. Obstinat, Maximiano va ordenar la seua execució i va ser decapitada.
Santa Catalina.

Això es totes les festes més importants de Jarafuel.
Una abraçada.

María Martínez Garijo