dijous, 25 de febrer del 2010

AIORA


Benvolguda Raquel, soc una xica d'Aiora anomenada Asun i te vaig a contar tot sobre les tradicions i les costums d'Aiora.
L'Angel
La primera festa que apareix en el calendari és la de l'Àngel, una festa religiosa que es fa des de fa molt de temps i que representa la curació de la pesta al poble d'Aiora, va passar gràcies a un Àngel i a una dona de Jarafuel que passava per Aiora a comprar el pa i es va trobar amb l'Àngel, que li va posar en lletres d'or que la pesta anava a desapareixer i així va ser. I des que va succeir, tots els habitants d 'aiora anem a l'ermita de l'Àngel fent un recorrit i després anem a demanar bous a la porta de l'Ayuntament.
Sant Antoni
Aquesta festa està feta per als animals, ja que tots els que tenen animals poden anar a l'ermita de Sant Antoni i se li dona tres voltes per que els animals tinguen salut.

Els carnavals (l'enterrament de la sardina)
És una festa en la qual els habitants ens disfressem i anem a donar una volta pel poble amb una sardina que després es crema en una foguera.

La setmana santa
És un festa en la qual es donen recorreguts (processons) amb tots els sants de Aiora i es fan misses i demés.

Els bous
És una festa molt xula on es fan tablats entorn a una plaça i durant una semana solten vaquetes i bous pels carrers i la plaza. Aquesta festa finalitza el dia de l'ofrena de la verge de l'Asuncion i comença amb el tancament del Torico.

La fira de la mel
És una festa on es posen casetes al voltant de la plaça i es venen comestibles, mel, olis ... A més es posa en el carrer de la Marquesa una fira amb roba ... També es fan molts espectacles com el tall de la mel, ball de la dansa del ventre....

El nadal
Aquesta festa és particular com en molts llocs, perque recordem que el senyor na naixer. En aquesta festa es canten nadalenques, és menjen polvorons i les families es reuneixen.

Espere que aquesta informaciò et sigua de molta ajuda i et posen molt bona nota en el treball. Una forta abraçada de:

MªAsunción Cámara Rodenas